Pengenalan

Bulan Kesedaran Autisme (AAM) jatuh pada bulan April setiap tahun. Matlamat utama Bulan Kesedaran Autisme adalah untuk mewujudkan kesedaran dan sokongan untuk individu yang mengalami autisme dan keluarga mereka. Sejak penubuhan GENIUS Kurnia pada tahun 2015 Bulan Kesedaran Autisme diraikan dengan meriahnya sebagai acara tahunan.

Pada bulan April, kami bekerjasama dengan pelbagai pihak untuk bersama-sama mengalakkan penglibatan orang awam melalui Facebook dan Instagram My Community for Autism. Inisiatif ini bertujuan mewujudkan komuniti inklusif yang saling memahami, menerima dan menyokong individu yang mengalami autisme. Mari bersama-sama sertai My Community for Autism. Kami berharap bahawa semua pihak boleh memainkan peranan tanpa mengira latar belakang anda.

Tentatif Acara

Pertandingan mereka logo bagi My Community for Autism. Pertandingan ini terbuka kepada semua individu autisme tanpa syarat umur.

Mewarnai Facebook untuk menyokong Bulan Kesedaran Autisme dan ketahui lebih lanjut tentang Autisme menjadi spektrum, seperti pelangi.

Dengar apa yang Dr Daniel Leong, wakil dari AIM High (kumpulan sokongan rakan sebaya untuk orang dewasa autistik dengan keperluan sokongan Tahap 1) perlu dikatakan. Juga menonton video animasi oleh Ariz Safiyy, seorang kanak-kanak autistik 11 tahun, untuk menandakan permulaan Bulan Kesedaran Autisme Sedununian.

Panelis yang terdiri daripada individu yang mengalami autisme akan menjelaskan mengenai mitos dan salah tanggapan mengenai autisme.

Pengkongsian pengalaman dan perasaan individu, ahli keluarga dan rakan-rakan mengenai autisme.

Kongsi gambar yang memberi anda gleam di mata dan belajar tentang bagaimana sesetengah orang autistik membayar butiran tambahan daripada persepsi global dalam apa yang mereka lihat.

Kenali apa komuniti autistik dan ahli keluarga mereka benar-benar merasa dan berfikir tentang sokongan yang mereka mahu atau berharap untuk.

Ketahui bagaimana kanak-kanak autisme yang tidak bertutur berkomunikasi dalam kehidupan seharian mereka.

Pelajari penyediaan pencuci mulut pantas, lazat dan menyelerakan daripada pelajar autisme daripada Lemme Learn.

Perbincangan cabaran, sistem sokongan dan persahabatan seperti yang dialami oleh individu autistik dan rakan sebaya mereka.

Majlis penutupan rasmi bulan kesedaran autisme My Community for Autism. Mari tonton persembahan memukau olehThe Outdoor Inclusive Classroom dan sukarelawan dari pelbagai universiti. Kami juga akan melancarkan kompilasi aktiviti My Community for Autism yang telah dijalankan.