TENTANG GENIUS KURNIA

Pengenalan

GENIUS Kurnia atau PERMATA Kurnia merupakan pusat intervensi awal untuk kanak-kanak yang mengalami autisme dan keluarga masing-masing. GENIUS Kurnia menyediakan intervensi awal yang berkualiti tinggi dan pendidikan kanak-kanak dengan autisme untuk menyediakan mereka untuk sekolah-sekolah arus perdana. Strategi intervensi GENIUS Kurnia mengabungkan amalan berasaskan bukti dan pengajaran naturalistik menerusi kerjasama kumpulan transdisiplin dan ibu bapa secara aktif  

Objektif

GENIUS Kurnia adalah bertujuan untuk:

 • Mendidik kanak-kanak yang mengalami autisme menjadi berdikari agar dapat memberi sumbangan kepada masyarakat pada masa hadapan
 • Memperkasakan ibu bapa dengan kemahiran yang diperlukan untuk mendidik anak-anak mereka agar dapat mencapai perkembangan optimum.
 • Menyediakan latihan dan konsultasi kepada guru dan ahli terapi tentang pengggunaan intervensi berasaskan penyelidikan dalam mendidik kanak-kanak yang mengalami autisme
 • Meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai autisme dan cabaran yang dihadapi oleh individu yang mengalami autisme serta keluarga mereka.
 • Menjadi model demonstrasi pusat autisme di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

PROGRAM

Intervensi Awal

Meningkatkan kemahiran asas kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah dan mempersiapkan mereka untuk program pra-sekolah. Semasa sesi, ibu bapa dilatih oleh intervensi untuk intervensi pada kanak-kanak.

Matlamat

Syarat Kemasukan

 • Meningkatkan kemahiran komunikasi awal
 • Untuk membangunkan kemahiran sosial dan bermain
 • Untuk menggalakkan pengurusan tingkah laku
 • Membantu latihan tandas
 • Membina kemahiran pra-akademik
 • Kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun
 • Mempunyai diagnosis autisme.
 • Dirujuk oleh panel doktor perubatan GENIUS Kurnia

Pra-Sekolah

Menyediakan kanak-kanak autisme untuk memasuki kelas arus perdana di Tahun 1. Program ini beroperasi dari jam 8.30 pagi hingga 2.30 petang pada hari bekerja (Isnin hingga Jumaat).

Matlamat

Syarat Kemasukan

  • Untuk melatih kemahiran sosial dan penyesuaian untuk menyediakan kanak-kanak untuk kesediaan sekolah
  • Mendidik kanak-kanak untuk menguasai kemahiran 3M (membaca,menulis & mengira)
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun
 • Telah menjalani program intervensi awal di GENIUS Kurnia
 • Telah mencapai kriteria kemasukan yang ditetapkan oleh GENIUS Kurnia untuk program prasekolah.

Pendidikan Komuniti

Program ini merangkumi latihan &bengkel untuk ibu bapa, profesional kesihatan bersekutu &profesional perubatan, pelajar universiti, dan orang ramai.

Bengkel Hujung Minggu

Lawatan Pendidikan

Pendidikan Dalam Talian:iKurnia

Satu siri bengkel yang diadakan pada hujung minggu untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam mengurus dan mendidik kanak-kanak dengan autisme. Pelawat akan dibawa melawat kemudahan serta mempelajari strategi amalan berdasarkan bukti untuk kanak-kanak dengan autisme.

Klik di sini untuk pergi ke halaman:
Lawatan Pendidikan

Kursus dalam talian mengenai autisme dalam Bahasa Melayu menyediakan maklumat dan latihan yang terkini, tepat dan amalan berdasarkan bukti kepada ibu bapa, guru, ahli terapi dan masyarakat.

KEMUDAHAN

 

 • 24 Bilik Pembelajaran
 • 2 Bilik Intervensi Awal
 • 1 Bilik Movement
 • 3 Gimnasium
 • 1 Bilik Muzik
 • Kolam Renang
 • Taman Permainan
 • 1 Bilik Kemahiran Hidup
 • 1 Dewan
 • 6 Bilik Serba Guna
 • Surau
 • Blok pentadbiran
 • Kantin

SUKARELAWAN

"Volunteering adalah Pekerjaan Hati"

Kejayaan acara kami tidak akan dapat dicapai tanpa sokongan dan dedikasi yang luar biasa dari sukarelawan kami yang hebat. GENIUS Kurnia sentiasa mencari sukarelawan yang bercita-cita untuk membantu dalam acara yang akan datang. Klik di sini jika anda ingin menjadi sukarelawan dan diberitahu mengenai peluang yang akan datang untuk menjadi sukarelawan.

DARI TOPIK

Mengapa anak anda perlukan intervensi awal?

Intervensi awal sangat penting untuk kanak-kanak yang mengalami autisme. Intervensi awal membantu meningkatkan komunikasi dan kemahiran sosial yang membawa kepada tingkah laku yang lebih positif. Hal ini akan meningkatkan keupayaan pembelajaran mereka. Jangan lewatkan intervensi awal sehingga keadaan mereka semakin teruk. Mari kita belajar daripada Dr Ranjini S.Sivanesom, Perunding Perkembangan Kanak-Kanak dari Hospital Kuala Lumpur, mengenai kepentingan intervensi awal untuk kanak-kanak yang mengalami autisme

Lanjut

Anak saya ada autisme?

IIbu bapa lazimnya antara individu awal yang mengesan tanda-tanda autisme apabila mendapati perkembangan anak mereka berbeza kanak-kanak seusianya. Dr Siti Fairus Asahar, ibu kepada kanak-kanak perempuan autisme comel bernama Aleesya Husna. Beliau berkongsi pengalamannya mengenai ciri-ciri awal autisme yang ditunjukkan oleh Aleesya Husna semasa kecil. Ikuti kisah beliau di video anak saya ada autisme?

Lanjut

Bagaimana autisme didiagnos?

Kebanyakan ibu bapa masih tidak jelas apabila ia datang kepada diagnosis autisme. Dr. Norharlina Bahar, seorang pakar psikiatri kanak dan remaja dari Hospital Selayang menjelaskan prosedur diagnosis autisme. Kami berharap video ini akan membantu ibu bapa untuk memahami bagaimana autisme didiagnos, apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa semasa prosedur dan lebih bersedia untuk

Lanjut

Doktor sahkan anak saya ada autisme!

Mendapat satu diagnosis autisme untuk anak anda adalah sangat sukar. Ibu bapa akan mengalami pelbagai emosi dan hilang arah tuju tentang apa yang perlu dilakukan untuk membantu anak-anak mereka. Ibu bapa Fateh Bukhari Mohd Zaidi, berkongsi bagaimana mereka lalui fasa sukar ini dalam kehidupan mereka.

Lanjut

Saya sangat tertekan!

Ibu bapa yang mempunyai anak yang mengalami autisme menghadapi pelbagai cabaran. Salah satu cabaran utama adalah untuk menghadapi tingkah laku negatif anak seperti mengamuk. Mereka juga perlu mengurus masa untuk sesi intervensi anak bersama doktor atau ahli terapi. Maka tidak hairanlah ibu bapa yang mempunyai anak yang mengalami autisme turut mengalami tekanan. Video ini Dr Kartini Ilias, Perunding Psikologi Klinikal daripada Universiti Teknologi Mara berkongsi tip berguna bagaimana ibu bapa boleh menangani tekanan. Kami berharap menerusi video ini ibu bapa boleh mempelajari bagaimana untuk menangani tekanan supaya mereka boleh fokus untuk membantu anak mereka membesar dengan gembira dan baik.

Lanjut

Persediaan Sebelum Anak Bersekolah di Program Inklusif

Bersekolah dan menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru adalah mencabar bagi kanak-kanak yang mengalami autisme. Oleh itu, ibu bapa perlu membantu anak-anak mereka bersedia untuk ke sekolah. Puan Nurliyana Mohd Basri, seorang ibu pelajar di GENIUS Kurnia, berkongsi apa yang dia lakukan untuk membantu anak lelakinya lebih bersedia untuk belajar di kelas inklusif bersama-sama dengan kanak-kanak yang lain. * kelas inklusif adalah kelas arus perdana di mana kanak-kanak dengan ketidakupayaan belajar bersama-sama dengan kanak-kanak lain.

Lanjut

Cabaran membesarkan anak yang mengalami autisme

Cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa yang mempunyai anak yang mengalami autisme memberi kesan kepada fisiologi dan kesejahteraan ibu bapa. Kajian mendapati ibu menghadapi cabaran lebih besar berbanding bapa. Kesukaran yang dihadapi disebabkan pelbagai faktor seperti tahap autisme anak, kurang sistem sokongan dan label daripada masyarakat sekeliling. Video ini menceritakan kepayahan dan kecekalan dua orang ibu yang tabah dan positif dalam membesarkan anak yang mengalami autisme.

Lanjut

Persediaan Sebelum Anak Bersekolah di Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)

Setiap kanak-kanak yang mengalami autisme mengalami kesukaran berbeza untuk belajar. Oleh itu, mereka memerlukan program pendidikan yang relevan dengan keperluan dan tahap pembelajaran. Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) merupakan program pendidikan khusus kepada kanak-kanak berkeperluan khas di sekolah kerajaan. Alumni GENIUS Kurnia, Puan Hasiba binti Kamaruddin berkongsi pengalaman beliau membantu anaknya untuk lebih bersedia sebelum bersekolah di program PPKI

Lanjut
Lebih banyak artikel

CERITA KAMI

Baru sahaja selesai sertai bengkel GENIUS Kurnia. Membuka minda dan penuh maklumat
Shaik DawoodParent
Saya berharap GENIUS Kurnia akan diluaskan ke seluruh Malaysia
Effyzan IzziatyParent
Anak lelaki saya sekarang kini di darjah dua dan semuanya berjalan lancar.Terima kasih GENIUS Kurnia
Olivia Teo Wee PhengParent
Anak perempuan saya suka datang sini dan telah mendapat manfaat daripada aktiviti yang berstruktur. 
Ibu bapa Joan Chan Liling
Kursus yang ditawarkan sangat praktikal dan membantu mendidik kanak-kanak autisme
James JslimParent
Anak lelaki saya menunjukkan perkembangan yang luar biasa di bawah GENIUS Kurnia
Azura Mohamad Zawawiparent
Pusat autisme yang patut menjadi model rujukan pusat intervensi serta sekolah di seluruh Malaysia
Adilah SetafaParent